równanie stycznej do funkcji
Dżej: Mam napisać równanie stycznej do funkcji:
w Punkcie P
o=(1,f(1))
przy takim zadaniu mam wyznaczyć D
f− tu będzie (−1.1)?
Później policzyć pochodną f(x), sprawdzić, czy d
f'=D
f
Pochodna już jest dla mnie nieco ciężka, czy to będzie:
| | a * 12 * x3− 3(arccos(12x−1)2* 1√1−x2 * 12 | |
f'(x)= |
| |
| | x6 | |
| | 1 | |
gdzie a= |
| inaczej nie chciało się wyświetlać |
| | √1−(12x−1) | |
13 lut 13:59
MQ: Pochodną masz źle policzoną
13 lut 14:09
Dżej: hmm, pochodna ilorazu to będzie (fg)'=f'*g−g'*fg2 ale tu chyba też występuje
pochodna złożenia, czyli pochodna zewnętrzna z podstawieniem wnętrza razy pochodna wnętrza.
Mogłem się gdzieś pomylić, ale nie bardzo wiem gdzie...
13 lut 14:27
Dżej: Czy ta pochodna będzie wyglądała tak:
| a * x3− 3x2*arcos(12x1) | |
| |
| x6 | |
?
13 lut 17:28