okrąg i prosta :)
Blue: Znajdź te wartości parametru m , dla których prosta y=x+m ma dwa punkty wspólne z okręgiem
x
2+y
2 = 2.
Ja to rozwiązałam tak na logikę, bo skoro ten okrąg ma środek w punkcie (0,0), to wiadomo,że
przecina oś OY w punktach (0,
√2) i (0,−
√2) . Wiadomo te, żeprosta y=x+m przecina oś OY w
punkcie (0,m) w takim razie m jest zawarte w (−
√2,
√2)...
A w odpowiedziach mam (−2,2).
Co ja tutaj źle rozumuję

?
HELP!
13 lut 13:51
wredulus_pospolitus:

dobry tok rozumowania ... ale niestety ... nie wszystkie proste ujęłaś ... (np te narysowane)
13 lut 13:55
wredulus_pospolitus:
musisz sprawdzić dla jakiego 'm' prosta dana równaniem y=x+m będzie STYCZNA do okręgu (1 punkt
wspólny) ... i stąd będzie (−2,2)
13 lut 13:56
J: Musisz zbadać,kiedy ( dla jekego m ) układ równań: prosta i okrąg ma 2 rozwiązania.
13 lut 13:57
J: x2 + (x+m)2 − 2 = 0 ⇔ x2 + x2 +2mx +m2 − 2 = 0 ⇔2x2 +2mx + m2 − 2 = 0
Warunek: Δ > 0
Δ = 4m2 − 8(m2 −2) = 4m2 − 8m2 +16 = − 4m2 + 16
− 4m2 + 16 > 0 ⇔ 4m2 < 16 ⇔ m2 < 4 ⇔ m ∊ (−2,2)
13 lut 14:09
pw: okrąg o środku A(0,0) i promieniu 2=√2
będzie miał 2 punkty wspólne z prostą y=x+m jeśli ta prosta będzie w odległości mniejszej od
środka okręgu niż r=√2
Oznaczenia:
A środek okręgu (0,0)
B punkt na prostej (x,y) ⇒ (x,x+m) bo y=x+m
d|AB|<√2
zatem
(0−x)2 + (0−y)2<2
x2+y2<2
x2+(x+m)2<2
x2+x2+2mx+m2−2<0
2x2+2mx+m2−2<0
kiedy ta nierówność będzie <0, gdy Δ>0
zatem
Δ=(2m)2−4*2*(m2−2)=4m2−8m2+16=16−4m2
Δ>0
16−4m2>0
m2−4<0
m∊(−2;2)
13 lut 14:09
Blue: ok, rozumiem, dzięki
13 lut 14:11