styczna w punkcie, pochodna w pkt równa nieskończonosc
Adrian: witam, nie wiem jak interpretować wynik pochodnej w pkt nieskończoność. liczę równanie
stycznej do funkcji √x+1 w pkt x=−1
równanie po podstawieniu do wzoru wygląda tak
y= ∞(x+1)
wiadomo że tą styczna to x=−1
ale jak to w innym przypadku gdy nie da się wykresu narysowac
13 lut 13:50
wredulus_pospolitus:

drogi studencie
nim się zacznie robić zadanie ... warto pomyśleć chwilkę
1) jaka jest dziedzina funkcji f(x)

2) a możesz narysować f(x)

3) spróbuj narysować styczną do f(x) w punkcie x=−1
4) a może sie uda jakąś inną styczną

i jeszcze inną ... i jeszcze inną
jak widzisz ... w punkcie x=−1 jest NIESKOŃCZENIE wiele stycznych do wykresu f(x)
teraz zastanów się dlaczego
13 lut 13:59
PW: Z lewej strony punktu x0 = −1 dziedziny już nie ma, więc o stycznej nie bardzo można mówić w
klasycznym sensie.
Po drugie (ważniejsze) pochodna (jednostronna) w punkcie x0 = −1 nie istnieje. Po prostu
−1 nie należy do dziedziny pochodnej. Koniec.
13 lut 14:06
PW: A, szacunek, nie odświeżałem przez jakiś czas, więc odpowiedzi wredulusa pospolitusa nie
widziałem.
13 lut 14:07