LICZBY NATURALNE
Kaśśśśśś: jeśli odwrócimy kolejność cyfr w liczbie 14 to otrzymamy liczbę o 27 większą . Ile jest takich
liczb dwucyfrowych

?
13 lut 13:49
Janek191:
10x + y = 10y + x − 27
9x − 9y = − 27
9y − 9 x = 27
9*( y − x) = 27 / : 9
y − x = 3
y = x + 3
Odp. 14, 25, 36,47,58,
13 lut 14:01
Janek191:
I jeszcze 69
13 lut 14:02
wredulus_pospolitus:
XY −−− liczba dwucyfrowa (zapis jak na papierze)
X*10+Y <−−− ta liczba ale zapisana w formie (zapis matematyczny)
X*10+Y +27 = Y*10+X
X∊<1;9>
Y∊<1;9>
znajdź zależność pomiędzy X i Y i powypisuj wszystkie takie liczby ... dużo ich nie będzie
13 lut 14:03