równość
Piotr: jak rozwiazac rownosc :
Prosze o pomoc

sin
x(tgx +1) = 3sinx (cosx − sinx) + 3
13 lut 13:34
Piotr: sin2x(tgx +1) = 3sinx (cosx − sinx) + 3
13 lut 13:34
PW: "Rozwiązać równość" to polecenie bez sensu. Chcesz rozwiązać równanie, czy udowodnić równość
dla wszystkich możliwych x (dowieść tożsamości trygonometrycznej)?
13 lut 13:38
Piotr: rozwiaz rownanie przepraszam za błąd
13 lut 13:39
Piotr: mógł byś mi pomoc bo pilnie potrzba mi ten przykład a kompletnie nie wiem jak go zrobić
13 lut 13:40
PW: Przekształćmy najpierw prawą stronę:
3(sinxcosx − sin
2x +
1) = 3(sinxcosx − sin
2x+
sin2x+cos2x) =
= 3(sinxcosx+cos
2x) = 3cosx(sinx+cosx)
Teraz lewą stronę:
| | sinx | | sinx+cosx | |
sin2x( |
| + 1) = sin2x |
| . |
| | cosx | | cosx | |
Mamy więc równanie:
| | sinx+cosx | |
sin2x |
| = 3cosx(sinx+cosx). |
| | cosx | |
Jedna możliwość to
(1) sinx + cosx = 0
(wtedy obie strony byłyby zerami). Druga możliwość po podzieleniu stronami przez (sinx+cosx)
| | 1 | |
(2) sin2x• |
| = 3cosx. |
| | cosx | |
Rozwiązać łatwe równania (1) i (2) pamiętając o założeniu (tgx musi mieć sens).
13 lut 13:53
Piotr: Dzięki wielkie uratowałeś mnie
13 lut 13:56
PW: Możesz używać internetu w czasie sprawdzianu? Co za naiwność nadzoru. Chyba że jest to bonus
dla "umiejących sobie radzić w życiu".
13 lut 14:18
Jacek: nie to jest frgment pd bo nie zdążyłem
16 lut 23:21