Badanie ciągłości funkcji
Edek: Mam zbadać ciągłość funkcji f w x0=0
f(x)= xe1x dla x<0,
ex−e−xx dla x>0
0 dla x=0
Czy dobrze do tego się zabieram?
df:(−∞,−1)∪(1,∞)
lim x−>0 xe1x = 0
lim x−>0 ex−e−xx= ∞ − czyli nie ma ciągłości w tym punkcie
13 lut 13:05
wredulus_pospolitus:
Df=R
gdyby Df = R\{0} to by nie było sensu sprawdzać czy w x=0 jest ciągła (bo w tym punkcie nie
przyjmuje ŻADNEJ wartości)
13 lut 13:44
Janek191: @wredulus
f(0) = 0
Nie wolno dzielić przez 0
13 lut 13:51
wredulus_pospolitus:
wiem o tym Janek ... ale chodzi mi tutaj o jego zapis:
D
f = (−
∞,−1)∪(1,
∞) <−−− co to w ogóle oznacza
13 lut 13:52
Janek191:
To jest zły zapis
13 lut 13:56
Edek: No dobra, to mam Df=ℛ
ale co dalej z tymi granicami?
13 lut 14:01
wredulus_pospolitus:
granice dobrze są policzone
13 lut 14:03
Janek191:
Lewostronna w 0 i prawostronna w 0
13 lut 14:04
Janek191:
Powinno być g
1 = g
2 = f(0) , a nie jest

Nie jest ciągła w x
o = 0.
13 lut 14:06
wredulus_pospolitus:
chociaż chwila ... prawostronna jest źle wyliczona
13 lut 14:09
wredulus_pospolitus:
| | ex−e−x | | 0+ | |
limx−>0+ |
| = [ |
| −−− nieoznaczony ... de'Hospitala zatrudniasz] |
| | x | | 0+ | |
13 lut 14:12
Janek191:
Ja założyłem, że granice g
1 i g
2 są dobrze wyliczone
13 lut 14:19
wredulus_pospolitus:
nie będzie ciągłości ... ale g2 jest skończona granicą
13 lut 14:20
Dżej: limx−>0+ ex−e−x x = 2?
Czy jeżeli mam już te granice, co powinienem zrobić dalej z tym zadaniem?
13 lut 14:20
wredulus_pospolitus:
napisać że limx−>0− ≠ limx−>0+ => granica nie istnieje => funkcja nie jest ciągła w
x=0
13 lut 14:22
Janek191:
Tak
13 lut 14:22
Edek: Czyli to już będzie koniec zadania?
No nieźle, trzeba to trochę przyswoić. Dzięki wielkie za pomoc.
13 lut 14:28