Oblicz asymptoty
Staszek: Wyznacz asymptoty funkcji::
f(x)=2x
3−12x+11
Proszę o rozpisanie w punktach co mam zrobić.
Z góry dziękuje !
13 lut 12:44
Dżej: 1) Najpierw dziedzina funkcji
2) lim x−>∞
lim x−> −∞
lim x−>0+
lim x−>0−
Jeżeli w którymś wynik wyszedł ∞ to sprawdzasz asymptoty ukośne:
a∞= lim f(x)x
b∞ lim [f(x)−ax]
13 lut 13:11
Staszek: wiec tak Df=R
brak asymp. poziom. i pion.
w ukośnej a=11 b=2x3−x+11.... chyba coś mi źle wyszło..poprawi mnie ktoś ? bardzo potrzebuje
pomocy
13 lut 15:23
13 lut 16:31