funkcja
Dawid: cześć, powtarzam materiał do matury i czas na mój nie−ulubiony dział "funkcje".
Proszę o pomoc w zadaniu:
Dane są funkcje:
f(x)=
√9−8x−x2 i g(x)=3x−3
a) wyznacz dziedzinę funkcji f.
f(x)=
√(x−1)(−x−9) , czyli dziedzina = <−9,1>
b)rozwiąż równanie f(x)=g(x)
zrobiłem tutaj równanie, dla 3 przedziałów: (−
∞,−9), <−9,+1), <1,+
∞)
skoro dziedzina należy do <−9,1), to nie mogłem automatycznie odrzucić pierwszego przedziału?
c) rozwiąż nierównosć g(x)*f(x)>=0
tutaj korzystam z pierwiastków wyliczonych w podpunkcie b , dorzucam pierwiastek x=1,bo
g(x) =3x−3 => 3(x−1) i rozwiązuje nierówność wielomianową
wynik to x ∊ {−9,1}, a ja mam tylko jeden i nie wiem gdzie jest błąd.
poza tym, tu też mógłbym odrzucić od razu pierwszy przedział ze względu na dziedzinę

?
bardzo proszę o pomoc

Dawid
13 lut 12:15
Dawid: pkt b:
*skoro dziedzina należy do <−9,1>
pkt c:
* mam tylko jeden, czyli znalazłem 1, a nie może mi wyjść −9
13 lut 12:16
ICSP: b) Równanie rozpatrujesz tylko w wyznaczonej wcześniej dziedzinie: [−9 ; 1]
c) a ≥ b ⇒ a = b ⋁ a > b
13 lut 12:25
Dawid: dzięki za odpowiedź

chyba wiem jak dojść do wyniku, ale nie rozumiem, dlaczego jest on poprawny.
I sposób, który dawał złe wyniki:
po zredukowaniu przedziałów o dziedzinę rozpatrywałem 2:
|−x−9||x−1|3(x−1)=0
dla x∊<−9,1)
i dostawałem równanie:
(−x
2 − 11x+12)x(x−1)
pieriastki równania to x
1=1 i x
2=12
dla x=1
identyczne równanie jak o góry
dostaje podwójny pierwiastek 1 i pojedynczy 12.
rysowałem wykres od dołu, bo a jest ujemne i wychodzi tylko 1..
teraz II:
|−x−9||x−1|3(x−1)=0
mam podwójny pierwiastek 1, pojedynczy dziewięć i rysując wykres wszystko zgadza się z
wynikiem.
ta druga metoda jest w porządku? jeśli tak, to co jest złego w I sposobie

?
13 lut 13:06
Dawid: x= 1 i x = −12
13 lut 13:07
ICSP: obydwie
fatalne
skąd Ci się wartość bezwzględna wzięła
13 lut 13:09
Dawid: a jak inaczej zapisać funkcję f(x), która jest pod pierwiastkiem?
f(x)=√9−8x−x2
13 lut 13:16
ICSP: f(x) = √−(x+9)(x−1)
13 lut 13:17
Dawid: no tak, ale co potem skoro nie wartość bezwzględna?
czy po prostu źle ją zapisałem i powinno być −|(x+9)(x−1)|?
13 lut 13:21
ICSP: Tam nie ma wartości bezwzględnej.
13 lut 13:29
PW: f(x) = g(x)
(1) √−(x−1)(x+9) = 3x−3
dziedziną f jest [−9,1], dziedziną g jest R, a więc dziedziną równania (1) jest [−9,1]. Innych
x nie rozpatrujemy (nie ma sensu szukać rozwiązania tam, gdzie lewa strona równania nie ma
sensu). Z drugiej strony nie ma też sensu szukać tam, gdzie prawa strona jest ujemna (prawa
strona ma być wartością pierwiastka, musi być więc
3x − 3 ≥ 0, tzn. x ≥ 1.
Tym samym poszukiwania rozwiazania należy ograniczyć do
[−9,1]∩[1,∞) = {1}
− jest sens szukać rozwiązania tylko dla jednej liczby x0=1 − żadna inna nie jest
rozwiązaniem!
Sprawdzenie dla x=1:
√−(1−1)(1+9) = 3•1 − 3 − zdanie prawdziwe (bo 0 = 0).
Odpowiedź: Rozwiązaniem jest liczba 1 (zbiór rozwiązań to {1}).
13 lut 13:34
pw: √a2=|a|
ale nie odwrotnie
13 lut 13:34
Dawid: juz po krzyku, poradzilem sobie jakos z tym
13 lut 13:41
Dawid: dzięki PW, jak pisałem wiad wyżej to jeszcze nie było Twojej odpowiedzi

super, ze tak
dokladnie napisałes
13 lut 13:42