Rownanie logarytmiczne, logarytm w 3 potędze.
Adrian: Witam, proszę o nakierowanie mnie jak rozwiazac takie rownanie bo nijak nie wiem jak to
rozwiazac

log
3x−4logx=0
13 lut 11:35
PW: Podstawić na chwilę logx = t i zobaczyć, jakie to proste.
13 lut 11:39
Bizon:
logx(log2x−4)=0
logx(logx−2)(logx+2)=0
13 lut 11:39
Bizon:
ale zacznij od założeń dla x
13 lut 11:40
Adrian: Dzięki
13 lut 11:48
pw: zaczynamy od dziedziny:
x>0
Df: x∊(0,+∞)
założenie:
log x = t
t3−4t=0
t(t2−4)=0
t(t−2)(t+2)=0
t=0 ∨ t=2 ∨ t=−2
log x=0 ⇒ x=1
log x=2 ⇒ x=100
log x=−2 ⇒ x=1/100
13 lut 11:53
Adrian: Dzieki, zrobilem juz
13 lut 11:54