Rozwiąż nierówność
Bartek: Mam pytanie dobrze to robię :
log5 (x−2) > log5 ( x2 − 4) te 5 to są te małe podstawy :
! Obliczam ,że
(x−2) > 0 (x2 − 4) = (x− 2) (x+2)
x>2 x>2 x<−2
później opuszczam logarytmy :
x− 2> x2 − 4
−x2 +x +2 >0
z Delty wychodzi 9 czyli √9 = 3
Obliczając x1 wychodzi 2 a x2 = − 2
Czyli nie ma rozwiązania w tym zadaniu ?
13 lut 11:35
J: Masz wyznaczyc te wartości x, dla których −x2 +x + 2 > 0
13 lut 11:39
Adrian: Ja bym to zrobił tak:
log5(x−2) > log5(x
2−4)
log5(x−2)−log5(x
2−4)>0
log5(x+2)>0
log5(x+2)>log5(1)
x+2>1
x>−1
13 lut 11:41
pw: dokładnie tak
dziedzina Df; x∊(2;+∞)
natomiast z nierówności otrzymujemy przedział
x∊(−1;2) ∉Df
bo delta =9
√Δ=3
x1=−1
x2=2
13 lut 11:44
pw: tylko trochę przekombinowałeś
log5(x−2)>log5(x2−4)
x−2>x2−4
x2−x−2<0
13 lut 11:46
J: Krótko mówiąc .. brak rozwiązań.
13 lut 11:48
Adrian: Pany, a w moim rozwiazaniu nie wyjdzie x2 czyli gdzie tu bład?
13 lut 11:50
J: Przecież to jest to samo: x2 − x − 2 < 0 ⇔ −x2 + x + 2 > 0 !
13 lut 11:51
Adrian: Jesli odpowiadasz mi to nie zrozumialem
13 lut 11:53
J: Zastanów się, rozwiązaniem nierówności jest przedział otwarty (−1,2), a ten przedział jest poza
dziedziną !
13 lut 11:54
Adrian: tak ale mi chodzi o to ze w moim rozwiazania ( nie wiem czy dobrym) jest jedno rozwiazanie x=−1
13 lut 11:59
pw: x2−x−2<0
Δ=9
√Δ=√9=3
x1=(−b−√Δ)/2=(1−3)/2=−2/2=−1
x2=(−b+√Δ)/2=(1+3)/2=4/2=2
x∊(−1;2)
13 lut 12:01
J: Przecież x = −1 nie należy do dziedziny ! Dla x = −1 nie istnieją obydwa logarytmy !
13 lut 12:04
Adrian: Wiem wiem. Tylko ze rozwiazujac tak nie rozwiazuje nierownosci kwadratowej i mam jedna liczbe:
log5(x−2) > log5(x2−4)
log5(x−2)−log5(x2−4)>0
log5(x−2)/(x−2)(x+2)>0
log5(x+2)>0
log5(x+2)>log5(1)
x+2>1
x>−1
To jak moge bapisac ze przedzial od −1 do 2?
13 lut 12:19
Adrian: mam tylko wiekszę od −1, nie mam ograniszenia z gory dla przedzialu
13 lut 12:20
pw: tak samo jak 2 nie należy do dziedziny, zresztą cały przedział (−1;2)
dlatego brak rozwiązania
13 lut 12:21
Adrian: ja wiem ze brak rozwiazan ale nie rozumiemy sie caly czas
gdy wyszlo mi x>−1 to tak jakby od pewnego momentu czyli od 2 juz sa rozwiazania
13 lut 12:25
pw: log5(x−2)/log(x−2)(x+2)>0
nie bardzo wiem czy tak można sobie skrócić
log5(x+2)>0
bardziej poprawne jest
(x−2)/(x−2)(x+2)>1
13 lut 12:40
Adrian: skrócić można na pewno, tylko skąd tą 2 wziąć potem
(x−2)/(x−2) (x+2)>1 − z tej nierówności wolframalpha też pokazuje (−1,2)
13 lut 13:36
Adrian: i jest skracanie z.zastrzeżeniem x ≠2
13 lut 13:38