Liczby zespolone
Dżej: Cześć, mam takie zadanie, czy dobrze je rozwiązuję?
z3=(i−√3)15
|z|= √12+√−32=2
φ= cos 12= π3 i sin= √−32=−π3
z=|z|n(cosφ+2kπn+isinφ+2kπn)15
k= 0,1
k=0
z=8(cosπ3+2*0*π2−isinπ3+2*0*π2)15=8(cos5π2−isin5π2)
k=1
z=8(cosπ3+2*1*π2−isinπ3+2*1*π2)15=8(cos15π2−isin15π2)
13 lut 11:17
PW: | | 1 | | π | | √−3 | | π | |
φ= cos |
| = |
| i sin= |
| =− |
| |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
to błędy (wiesz o co idzie, ale zapisujesz źle).
13 lut 11:30
Dżej: Mam tam minusa przy i sin= − π3.
Druga część zadania to otrzymane pierwiastki zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej. Czy naeżą do
zbioru:
A={z∊ℂ :z≤ |3i+z−1| ≤3 ∧ Argz∊<0,π>}
Czy przy |3i+z−1| mam podstawić (i−√3)15, czy może |z|?
Argz jest to π3?
13 lut 11:40
Dżej: Ktoś może coś podpowiedzieć?
13 lut 12:47
Dżej: jeżeli Argz= π3 to zawiera się w przedziale <0,π>
ale nie wiem co zrobić z przedziałem 2≤|3i+z−1|≤3
Ma może ktoś jakąś podpowiedź?
13 lut 14:11
MQ:

Warunek
2≤|3i+z−1|≤3
oznacza, że z mieści się w pierścieniu między okręgami o środku w p. 1−3i i promieniach 2 i 3.
13 lut 14:42
Dżej: Aaa, dzięki za wyjaśnienie.
13 lut 14:53