jerey: jezeli mam narysowac taki wykres funkcji:
z def wartosci bezwzglednej rozpisuje
x+1 x≥0 x≥−1 <−1,+
∞)
|x+1|= −x−1 x<0 x<−1 (−
∞, −1)
|x| = x x≥0 <0,
∞)
−x x<0 (−
∞, 0)
chcąc narysowac wykres musze rozparzec trzy przypadki;
i moje pytanie jak okreslic tu przedziały ? okreslałem z wartosci bezwzglednej i brałem częśc
wspolną , jednak nie jestem pewny i zwracam sie do was z prośbą o wytłumaczenie tego
13 lut 11:16
Bizon:
... zacznij od tego że x≠−1 x≠1
Do rozpatrzenia masz chyba 4 przedziały
13 lut 11:24
J:
Założenia już ci podał "Bizon"
| | −x−1 | |
3) |
| i x+1<0 i x≥0 |
| | x−1 | |
| | −x−1 | |
4) |
| i x+1<0 i x≤0 |
| | −x−1 | |
13 lut 11:33
jerey: | | x−1 | | 2 | | 2 | |
i np J jak napisałes w 1). to mam z tego |
| + |
| = 1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
dla przedziału i tu okreslam częśc wspolną tych przedziałów x>−1 x≥0?
13 lut 11:52
Bizon:
1
0
x∊(−
∞, −1)
| | −x−1 | |
f(x)= |
| =1 (w tym przedziale funkcja stała f(x)=1) |
| | −x−1 | |
2
0
x∊(−1, 0) (otwarty bo x≠−1)
| | x+1 | |
f(x)= |
| =−1 ( tym przedziale funkcja stała f(x)=−1) |
| | −x−1 | |
dalej już dla Ciebie −
13 lut 12:00
jerey: 3
0
| | −x−1 | | 2x | |
f(x)= |
| = 1 − |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
x>0 x<−1 brak cz. wspolnej
1
0
x∊ (0,+
∞)
13 lut 12:41
Bizon:
... czy TY rozumiesz o jakich przedziałach mówimy

?
13 lut 14:24
jerey: no najwyrazniej nie . .

czyli jak mam to okreslic? juz nie ogarniam
13 lut 14:38
Aga1.:

I.
Gdy x<−1
to
13 lut 14:49
Aga1.:

A pierwsza część wykresu wygląda tak.
13 lut 14:50