obliczyć granicę funkcji korzystając z de L'Hospitala
irm:
lim ( π − x ) tg x/2
x→e
13 lut 11:00
wredulus_pospolitus:
na pewno x−> e ... a nie x−>
π
13 lut 11:01
irm: tak
13 lut 11:06
irm: tzn, tak π ma być
13 lut 11:07
Janek191:
| | x | |
Tam jest ( π − x)*tg |
| czy ( π − x) tg x2 czy jeszcze coś innego ? |
| | 2 | |
13 lut 11:20
Janek191:
Może tak
| | π − x | |
f(x) = ( π − x) *tg x2 = |
| |
| | ctg x2 | |
| | −1 | | − 1 | |
lim f(x) = lim |
| = |
| = 2 |
| | −0,5 ( 1 + ctg2x2) | | − 0,5 | |
x → π x → π
13 lut 11:30