Punkty przegięcia i przedzialy wypuklosci/wkleslosci f(x)=e^1/x
xxx: Wyznaczyć punkty przegięcia i przedziały wypuklosci i wkleslosci f(x)=e 1/x (to jest e do
potegi 1przez x)
PP wyszedl mi −1/2 (ale nie wiem czy dobrze? ) a przedzialy wkleslosci (−1/2;+∞) i
wypuklosci(−∞;−1/2)
Generalnie mam z tym problem...
13 lut 08:47
wredulus_pospolitus:
punkt przegięcia dobrze wyznaczony ... ale przedziały źle −−−− patrz dziedzina funkcji
13 lut 09:27
J: Nie łapię.
f(x) = e
1/x
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = e1/x*(− |
| ) i f'(x) = 0 dla x = − |
| ? |
| | x2 | | 2 | |
13 lut 09:45
J: Witaj "wredulus"

Oświeć mnie
13 lut 11:03
xxx: czyli moimi przedzialami beda wypuklosc(−∞;−1/2) I Wkleslosc(−1/2;0) i (0;+∞) ?
13 lut 11:09
wredulus_pospolitus:
J ... toć 0 nie należy do dziedziny
13 lut 11:52
Janek191:

Będzie taki wykres

Nie ma punktu przegięcia . f' ( x) < 0 − funkcja maleje w swojej dziedzinie
( −
∞ . 0 ) − wklęsła ; ( 0; +
∞ ) − wypukła
13 lut 11:56
J: Muszę poćwiczyć wyznaczanie dziedziny funkcji
13 lut 12:01
J: | | 1 | |
Nie załapałem,dlaczego punkt przegięcia miałby być w punkcie x = − |
| , skoro pierwsza |
| | 2 | |
pochodna nigdy się nie zeruje. Stąd było moje pytanie,dlaczego pierwsza pochodna ma być
| | 1 | |
równa zero dla x = − |
| ? |
| | 2 | |
13 lut 12:16