Rozwiąż
Michał: Bardzo jesteście pomocni , w sumie na waszej stronie zrozumiałem logarytmy ale tego zdania nie
umiem ruszyć :
log2 (x−1) = log2 (x2 +1)
te 2 to są te małe podstawy , jesli opuszce logarytmy to delta w zadaniu wychodzi ujemna , no
chyba ,że zadanie nie ma rozwiązania ...
13 lut 00:58
Ajtek:
Nie ma

.
13 lut 01:02
Marcin:
x−1=x2+1
x2−x+2=0
Δ<0 − brak rozw.
13 lut 01:03
Janek191:
log
2 ( x − 1) = log
2 ( x
2 + 1) ; x − 1 > 0 ⇒ x > 1
x − 1 = x
2 + 1
x
2 − x + 2 = 0
Δ = 1 − 4*1*2 < 0 − brak rozwiązań
13 lut 01:05
Marcin: Michał nie bój się napisać, że równanie nie ma rozwiązania i bądź pewny swoich wyników
13 lut 01:07
Uczę się: A można sobie od tak opuścić logarytmy i zacząć liczyć deltę?
13 lut 08:32
J: Można jeżeli podstawy logarytmów są takie same.
Oczywiście na poczatku obowiązkowo założenia: x−1 > 0 i x2 + 1 > 0 ( to ostatnie zachodzi dla
dowolnego x)
13 lut 08:37
J: Funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa, więc jeśli logax = logay ⇔ x = y
Oczywiście liczby a , x , y muszą spełniać warunku istnienia logarytmów.
13 lut 08:41
Uczę się: no a jeżeli to drugie założenie
x2+1
jest sprzeczne to ?
13 lut 08:55
J: Nie jest sprzeczne.Jest zawsze prawdziwe dla dowolnej liczby liczby x.
x2 + 1 > 0 ⇔ x2 > −1 , a to jest zawsze prawdą.
13 lut 09:02
Aga1.: x2+1>0 dla x∊R.
Gdyby nierówność x2+1>0 nie miała rozwiązań, ( A∩∅=∅)to koniec zadania, równanie nie ma
rozwiązań.
13 lut 09:02
Uczę się: aaa nie zauważyłem, że to jest nierówność a nie równanie. I faktycznie, każda liczba R jest
większa od −1
13 lut 09:13
J: Równanie x2 + 1 = 0 nie ma rozwiązań, bo x2 ≠ −1 dla dowonego x
13 lut 09:15
J: I nie: "każda liczba R jest większa od −1", tylko kwadrat każdej liczby R jest nieujemny:
x2 ≥ 0.
13 lut 09:19
Uczę się: tak jest, a skąd wiadomo że mamy do czynienia z nierównościa i czemu założenia są że x>1.
Chodzi o to, że logarytmowana liczba nie może być ujemna?
13 lut 09:20
J: Musi być większa od 0. Jeżeli masz np. log2(x−1) =b ; to musisz załozyć,że x −1 > 0 ⇔ x >1
13 lut 09:23