matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij równość.
pie:
Udowodnij równość, jeśli (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym o wyrazach różnych od 0:
1
1
1
n−1
+
+...+
=
a
1
a
2
a
2
a
3
a
n−1
a
n
a
1
a
n
13 lut 00:43
Eta:
zauważ,że
1
1
a
2
−a
1
r
−
=
=
a
1
a
2
a
1
*a
2
a
1
*a
2
1
1
1
1
1
1
1
to: L=
*[
−
+
−
+...+
−
]=
r
a
1
a
2
a
3
a
4
a
n−1
a
n
1
1
1
1
a
n
−a
1
1
(n−1)*r
*[
−
]=
*[
]=
*
=
r
a
1
a
n
r
a
1
*a
n
r
a
1
*a
n
n−1
=
= P
a
1
*a
n
13 lut 01:28