Dla jakich wartości k ciąg (a_n) jest arytmetyczny i malejący?
pie: Dla jakich wartości k ciąg (a
n) jest arytmetyczny i malejący?
Czy jest tu jakiś szybki sposób? Bo liczenie różnicy wydaje się masakrą.
13 lut 00:17
wredulus_pospolitus:
możesz też policzyć sumę ... ale to będzie jeszcze gorsze
musisz liczyć różnicę ... z różnicy będzie zarówno czy to jest arytmetyczny jak również czy
malejący
13 lut 00:21
pie: Hmmm... różnica to naprawdę jest masakra.
Rozwiązanie (gdyby ktoś się natknął): trzeba sprawdzić, kiedy wykres ciągu (a
n) zawiera się w
prostej.

W liczniku mamy już kn+1, czyli w mianowniku powinien być wielomian stopnia
pierwszego lub zerowego. St. 1. nie możemy otrzymać, czyli pozostaję nam druga opcja. Więc:
k
2−1=0
k=1 lub k=−1, teraz sprawdzamy, dla której wartości ciąg jest malejący. (k=−1) Koniec.
13 lut 17:28