Wartość bezwzględna...
Mati:
Jak to obliczyć?

oczywiście nie mam jak zrobić ciągłej kreski.., chodzi o to, że 5−x i x−1
jest w ułamku ale jest ciągła bez przerwy kreska wartości bezwzględnej.
13 lut 00:08
Ajtek:
Coś takiego
13 lut 00:11
13 lut 00:11
Mati: Tak
13 lut 00:12
Janek191:
x ≠ 1
| 5 − x | | 5 − x | |
| = − x lub |
| = x |
| x − 1 | | x − 1 | |
13 lut 00:13
Mati: Pomnożyć stronami przez (x−1) dobrze myślę?
13 lut 00:14
Marcin: Dobrze myślisz
13 lut 00:15
Mati: Tylko się zastanawiam jak zrobić to x≥0 i x<0 obliczyć tylko 5−x w tym przypadku?
13 lut 00:17
Ajtek:
Najpierw założenie odnośnie mianownika
13 lut 00:17
Ajtek:
Oraz odnośnie x po prawej stronie
13 lut 00:17
5-latek: No i na razie dobrze to rozppisales
| | a | | |a| | |
jest taka wlasnosc wartosci bezwzglednej | |
| |= |
| |
| | b | | |b| | |
zalozenie ze x−1 nie rowna sie 0 to x nie rowna sie 1
Teraz pomnoz obie strony rownania prze z |x−1| i dalej sam
13 lut 00:17
Janek191:
x ≠ 1
5 − x = − x*( x − 1) lub 5 − x = x*( x − 1)
5 − x = − x2 + x lub 5 − x = x2 − x
x2 − 2x + 5 = 0 lub x2 = 5
itd .
13 lut 00:18
5-latek: czesc
Ajtek
13 lut 00:18
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
13 lut 00:19
Mati: | | 5−x | |
Mhm mam  teraz tylko się zastanawiam jak zrobić to x≥0 wiecie o co chodzi?  | |
| |≥0 |
| | x−1 | |
13 lut 00:24
Marcin: |x|≥0, zawsze.
13 lut 00:26
Mati: Ja to obliczyłem co wyżej ale chodzi mi o to jak dojść do odpowiedzi, że tylko pierwiastek z 5

dlatego nie wiem jak obliczyć ≥0 i <0 to co wyżej mam bo wystarczy tylko pomnożyć i
wyliczyć a teraz nie wiem jak to w klamerce bo robię i nie wiem co z tą druga linijka w tym
aby ustalić dla jakich x większe równe a dla jakich mniejsze
13 lut 00:31
Aga1.: Ja zrobiłabym tak
| Ix−5I | |
| =x /*Ix−1I,gdy x≠1 |
| Ix−1I | |
Ix−5I=xIx−1I
I teraz 3 przypadki, gdy x<1
−x+5=−x(x−1)
.....
II Gdy x∊(1,5)
−x+5=x(x−1)
....... sprawdź, które rozwiązanie należy do (1,5)
Gdy x≥5
x−5=x(x−1)
.....
I Faktycznie równanie ma tylko jedno rozwiązanie.
13 lut 08:58
Eldo: Potrafi ktoś rozwiązać to zadanie tylko krok po kroku Obliczyć granice ciągu Sin3x / tg5x
Oraz
[(n2 + 2 ) / n2 ]n2
13 lut 09:58
Eldo: Dokładnie chodzi że całość do n2
13 lut 10:05
PW: Podpowiedź do drugiego pytania
Eldo
− a to podniesione do potęgi n
2 wygląda znajomo.
13 lut 11:48