Prawdopodobienstwo
piotras: Niech P(A) = P(B) = 3/4
Jaką minimalną/maksymalna wartość może przyjmować P(A*B) ?
12 lut 23:17
wredulus_pospolitus:
a niby co to jest A*B
12 lut 23:18
wredulus_pospolitus:
nie znam takiego działania na zbiorach
12 lut 23:19
Janek191:
Pewnie chodziło mu o P ( A ∩ B )
12 lut 23:22
wredulus_pospolitus:
Janek ... zapewne tak ... ale niech autor się zastanowi nad tym i zapamięta, że takich głupot
nie należy pisać
12 lut 23:25
Janek191:
| | 3 | |
maksymalna wartość = |
| , gdy A = B |
| | 4 | |
| | 1 | |
minimalna wartość = |
| , gdy A ∪ B = Ω |
| | 2 | |
12 lut 23:28
piotras: Tak, chodzilo mi o przekroj. A nie mozna wyliczyc tego z wlasnosci, ze
0 <= P( A ∪ B) <= 1
wtedy
P( A ∪ B) = P(A) + P(B) − P ( A ∩ B )
0 <= 3/4 + 3/4 − P ( A ∩ B ) <= 1
mamy
0 <= 1,5 − P ( A ∩ B ) <= 1
wychodzi, ze 0,5 <= P ( A ∩ B ) <= 1,5
12 lut 23:34
wredulus_pospolitus:
no i co widzisz z tego co zrobiłeś
12 lut 23:36
wredulus_pospolitus:
błędne masz początkowe założenie:
0≤P(AuB)
nie tyle błędne co zbyt mało precyzyjne
12 lut 23:37
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
bo P(AuB) ≥ min{P(A),P(B)} = |
| |
| | 4 | |
12 lut 23:37
wredulus_pospolitus:
i gdybyś tak zaczął ... to te przekształcenia późniejsze doprowadziłyby Ciebie do poprawnej
odpowiedzi
12 lut 23:38
piotras: dzieki wielkie
12 lut 23:40