funkcje kwadratowe
Radek:
Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania x
2 + mx − 16 = 0 jest
równa −4?
Δ≥0
dobre założenia ?
12 lut 23:04
Radek:
w zbiorze mam podane Δ>0 a mowy nie ma o róznych pierwiastkach
12 lut 23:05
wredulus_pospolitus:
tutaj mamy grę słów ... dla kogoś pierwiastków = dwa pierwiastki ... dla Δ=0 masz jeden
(podwójny) pierwiastek
12 lut 23:07
wredulus_pospolitus:
jednak ... to nie powinno wpłynąć na samo rozwiązanie
12 lut 23:07
Radek: Czyli mogę robić Δ≥0
Mnie uczono, że jeśli nie ma mowy o równych to zawsze ≥
12 lut 23:09
Radek:
czyli m2+64>0
m∊R
m=−64
12 lut 23:11
wredulus_pospolitus:
hmmm
m=−64 to Twoja odpowiedź
12 lut 23:13
Radek:
Z delty m∊R
odpowiedź m=−64
12 lut 23:15
wredulus_pospolitus:
| | 64 | |
tia ... bo mamy |
| = −4 |
| | −16 | |
ok
12 lut 23:16
Radek: Będzie Pan jeszcze na forum bo mam 60 takich zadań z tej funkcji bo chcę to raz a dobrze
zrozumieć
12 lut 23:17
Mila:
No i dobrze, możesz sprawdzić.
12 lut 23:22
wredulus_pospolitus:
dzisiaj już raczej mnie nie będzie ... ale jutro od tej 9.00 powinienem zaglądać ... a jak nie
to zawsze mamy tutaj pink lady czyli naszą przemiłą waćpannę
12 lut 23:24
Radek:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−mx+m2−2m + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
Δ≥0
x1+x2=x1x2+1
?
12 lut 23:29
wredulus_pospolitus:
si
12 lut 23:31
Piotr:
wg mnie Δ > 0
12 lut 23:35
Mila:
Tak.
Δ>0
12 lut 23:40
Radek:
Ale o które Pani chodzi ?
12 lut 23:41
Piotr:
tak jak mi o ostatnie. maja byc dwa rozne pierwiastki czyli Δ > 0.
12 lut 23:43
Radek:
a no tak dwa różne >0 przepraszam.
12 lut 23:44
Radek:
m
2−4(m
2−2m+1)>0
Δ
m=16
√Δm=4
z tego równania
x
1+x
2=x
1x
2+1
| | 2 | |
wychodzi m=1 lub m=2∉( |
| ,2) |
| | 3 | |
12 lut 23:50
bezendu:
12 lut 23:58