1
NIKI: w pewnym ciągu suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn= 7n2 − 20n. Wykaż, że jest to
ciąg arytmetyczny
12 lut 22:58
wredulus_pospolitus:
Sn = Sn−1 +an −> wyznacz Sn−1 po czym policz an
następnie zrób tak samo by obliczyć an−1
liczysz an − an−1 = i wykazujesz że = r = const
12 lut 23:05
NIKI: r wyszło mi −68 , mógłbyś sprawdzić czy dobrze?
12 lut 23:25
wredulus_pospolitus:
S1 = a1 = 7−20 = −13
S2 = 28−40 = −12 = a2+a1 = 2a1+r = −26 + r ... no to r=14
S3 = 63−60 = 3 = S2+a3 = −12 + a1+2r = −12 −13 + 2r <=> 3 + 25 = 2r <=> r = 14
uwaga ... Ty masz wykazać że to ciąg arytmetyczny więc tak jak ja zrobić nie możesz ... ja to
zrobiłem tylko by sprawdzić czy 'r' dobrze wyliczony ... i niestety jest źle
12 lut 23:30
NIKI: Sn= 7n2 − 20n
Sn−1 = 7(n−1)2 − 20(n−1)
W ten sposób to robię ?
12 lut 23:39
NIKI: 
?
12 lut 23:57
wredulus_pospolitus:
tak
12 lut 23:58
NIKI: i z tego wychodzi 7n2−34n+27
podstawiam do wzoru
an=14n−27
an−1 = 14n−41
an−an−1 = 14n−27−14n−41=−68
13 lut 00:08
wredulus_pospolitus:
Sn = 7n2 − 20n
Sn−1 = 7(n2−2n+1) − 20(n−1) = 7n2 − 14n + 7 − 20n +20 = 7n2 − 34n + 27
Sn−2 = 7n2 − 28n + 28 − 20n +40 = 7n2 − 48n + 68
czyli an = Sn − Sn−1 = 14n − 27
natomiast an−1 = 14n −41
an − an−1 = −27 + 41 = +14
13 lut 00:16
NIKI: przed nawiasem minus.........
Dzięki
13 lut 00:20
wredulus_pospolitus:
no niestety .... trza uważać na to opuszczanie nawiasów bo na maturze będzie nie ten rezultat
na jaki się liczy
13 lut 00:22