matematykaszkolna.pl
zbadac ciągłość funkcji mavic: zbadac ciągłość funkcji Cześć, mam taki o to problem z zadaniem. Jeżeli mam do policzenia dla jakich parametrów "A" funkcja jest ciągła w konkretnym x0 to nie ma problemu. Liczę granice lewo i prawostronną i wyliczam A. Dziś napotkałem takie zadanie; zbadać ciągłość funkcji na przedziale [−1,1] w zależności od parametru A. x2 + Ax +1 dla x <= 0 A*e2 dla x > 0 Z tego co wyczytałem; funkcja jest na przedziale [a,b] jeżeli: granica prawostronna "a" jest równa f(a) −−− prawda, bo 2−a = 2−a granica lewostronna "b" jest równa f(b) −−− prawda, bo ae = ae jest ciągła w (a,b) czyli 2 warunki spełnione i musze sprawdzić jeszcze czy jest ciągła w przedziale otwartym czyli ciągła dla x0= (a,b) I to jest ten problem nie bardzo wiem co zrobić, mógłbym przyjąć x0=a x0=b i liczyć lewo/prawo dla a i lewo/prawo dla b ale to chyba nie przejdzie, bo równania są <= i > od 0, a nie od −1 czy 1 bardzo proszę o pomoc,
12 lut 22:54
wredulus_pospolitus: tam na pewno jest A*e2 ... bez żadnego 'x'
12 lut 22:56
mavic: oczywiście A*ex przepraszam,
12 lut 23:00
wredulus_pospolitus: postępujesz dokładnie tak samo jak wcześniej f(0) /// bo wiesz która funkcja jest 'w zerze' /// = 0 + 0 +1 czyli sprawdzasz dla jakiego "A" granica prawostronna =1 nie masz co sprawdzać reszty punktów w przedziale bo: 1) dla [−1,0) funkcja jest określona wzorem x2+Ax+1 ... a dla dowolnego A będzie to wielomian 2 stopnia, czyli funkcja ciągła 2) dla (0,1] także masz funkcję ciągła (albo stała .. jeżeli brak tam 'x' ... albo wykładnicza, która jest oczywiście funkcją ciągłą) więc jedyny punkt gdzie może dojść do nieciągłości to x0 = 0
12 lut 23:00
mavic: nie wiem czy dobrze rozumiem tą granicę liczę dla x=0 ? czyli lim (przy x dążącym do 0) = 02 + A*0 +1 granica = 1 więc granice są sobie równe dla dowolnego A należącego do rzeczywistych tak ? btw. czy rozwiązując to zadanie te 2 wcześniejsze kroki są poprawne ? czyli granica prawostronna "a" jest równa f(a) −−− prawda, bo 2−a = 2−a granica lewostronna "b" jest równa f(b) −−− prawda, bo ae = ae dzięki za pomoc,
12 lut 23:08
wredulus_pospolitus: lewostronnej granicy nie musisz liczyć bo dla x0 (czyli także dla x=0) funkcja jest dana wzorem ..... czyli po prostu liczysz f(0) i podstawiasz za x ... 0 natomiast musisz policzyć prawostronną ... czyli gdy f(x) dana wzorem = A*ex
12 lut 23:10
wredulus_pospolitus: ale co to w ogóle jest i po co ... chodzi o to po 'btw'
12 lut 23:11
mavic: to są warunki na ciągłość funkcji w przedziale domkniętym źródło: http://www.math.edu.pl/ciaglosc-funkcji
12 lut 23:35
mavic: ok czyli ostatecznie już, wynik to będzie A=1 ? granica prawostronna (ze wzoru Aex) =A, granica dla x<=0 wyszła 1 i f(0) =1 zatem A=1=1
12 lut 23:42