punkty przegiecia x^2lnx
Marta: obliczyć punkty przegięcia funkcji x2lnx + przedzialy wypuklosci i wkleslosci
druga pochodna wychodzi mi : 2lnx+3 i tu pojawia sie problem. jak to bedzie wygladac przy
przyrownaniu do 0?
12 lut 22:43
wredulus_pospolitus:
no jak to jak
2lnx +3 = 0
| | 3 | |
lnx = − |
| <=> x = e−3/2 |
| | 2 | |
12 lut 22:44
Marta: a moje przedzialy wypuklosci i wkleslosci jak beda wygladac?
wklesla (e−3/2,+
∞) a wypukla(0;e−3/2)
12 lut 22:51
wredulus_pospolitus:
na to wychodzi
12 lut 22:53