q
NIKI: Jeśli mam wykazać ze dany ciag jest ciagiem geometrycznym to wystarczy a2/a1 =q i a4/a3 =q.
Jeśli q bedzie takie samo to jest wystarczajacy dowod ze jest to gemetryczny ciag ?
12 lut 22:42
wredulus_pospolitus:
nie
| | an+1 | |
musisz wykazać, że |
| = q = const, |
| | an | |
12 lut 22:43
NIKI: czyli wzor ogolny +1 / wzor ogolny ok wyjdzie q ale skad wiem ze jest stałe ?
12 lut 22:50
wredulus_pospolitus:
jak wyjdzie liczba ... to jest stała ... bo liczba jest stała
jeżeli ten iloraz wyjdzie zależny od 'n' to wtedy q nie jest stałe (bo zależy od zmiennej 'n')
12 lut 22:52
5-latek: Policz
12 lut 22:52
NIKI: spoko, to jesli wyszło mi 125 to jest geo
a i te liczby nie musza być całkowite ?
12 lut 22:57
NIKI: a jak wykazać, ze ciag jest arytmetyczny ?
12 lut 23:00
wredulus_pospolitus:
nie muszą być całkowite
może Ci wyjść q= ln (π{√34) ... to też jest (jakaś tam) liczba ... ważne że jest to stała
arytmetyczny: an+1 − an = r = const.
12 lut 23:02
NIKI: ok, dzięki czyli generalnie nie moze byc w wyniki zmiennych
12 lut 23:04
wredulus_pospolitus:
dokładnie
12 lut 23:08