oblicz pole trójkątów podobnych
justka: Wyskokość CD trójkąta, której długość wynosi 5cm, dzieli bok AB na dwa odcinki, tak, że
|AD|=4cm i |DB|= 8cm. W trójkącie tym poprowadzono prostą równoległą do CD, która podzileiła
ten trójkąt na dwie figury o równych polach i tak że, E ∊ BC, F ∊ AB. Oblicz długość odcinka
leżącego na tej prostej, zawartego w tym trójkącie..
25 paź 16:09
M:
25 sie 21:35
M:
26 sie 11:54
Mieszek:

Jeden ze sposobów:
| | 1 | |
P(ΔABC)= |
| *5*12= 30 to P(ΔBEF)=15 −−− z treści zadania |
| | 2 | |
z podobieństwa trójkątów ADC i BEF z cechy (kkk)
26 sie 20:21