;)
Jimmson: Mógłby mi ktoś pokazać, gdzie mam błąd w znakach, bo wynik mam prawie dobry
W odpowiedzi jest podany wynik
√2−
√6+2 i nie za bardzo mogę dojrzeć, gdzie mam błąd w
znakach. Bardzo proszę o pomoc
12 lut 22:30
wredulus_pospolitus:
już na samym początku
(a−b) * (a−b)
≠ a
2−b
2 
winno się mnożyć przez (a+b)
12 lut 22:32
Jimmson: Przepraszam, jest już późno i źle przepisałem, a zrobiłem tak:
12 lut 22:36
Jimmson: Czyli to też jest źle, czy co?
12 lut 22:36
wredulus_pospolitus:
m =
√2+1
więc −m = −
√2 −1
a Ty masz +1

(4 linijka)
12 lut 22:37
wredulus_pospolitus:
w 6 linijce znowu błąd w znakach (przepisywanie zapewne) z
+4
√2
no i mam błąd ... mianownik

7 linijka

opuszczanie nawiasu ... dlaczego jest
+2
√2
12 lut 22:40
agulka: | | 4√3−4√2−4 | |
4 linijka: |
| |
| | 3−(√2+1)2 | |
12 lut 22:41
Jimmson: Ale w 5 linijce przeszłam na znak minus, czy to nie o to chodzi
12 lut 22:41
agulka: 7 linijce w mianowniku powinno być: 3−3−2√2
12 lut 22:48
Jimmson: A w 7 linijce jak powinno być? Bo ja po prostu zmieniłem znaki, bo jest minus przed nawiasem
12 lut 22:58
agulka: Ty masz 3−3+2√2
12 lut 22:59
wredulus_pospolitus:
Jimmson
a−(b+c) = a−b
+c

a może jednak a−b−c
12 lut 23:01
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz:
3−(2+1) = 3−2+1 = 2 ... a może jednak 3−2−1 = 0
12 lut 23:01
Jimmson: Zrobiłem od nowa i uważałem teraz na znaki. Dzięki bardzo za pomoc!
12 lut 23:17