wielomian, miejsce zerowe
ania:): mam takie zadanie o wielomianach rozwiazane do polowy:
dany jest wielomian W(x)=x
3+2x+5. Wykaż, że wielomian G(x)=W(x+1)−W(x) nie ma miejsc zerowych.
Po wyliczeniu otrzymalam ze G(x)=1.
I nie wiem co dalej

?
25 paź 15:59
25 paź 16:33
25 paź 16:34
Zbronek: jeśli dobrze policzyłaś G(x)=1 to nie ma on miejsc zerowych ,bo jest stały czyli przyjmuje
tylko wartość 1 ,tym samym nie może być =0
25 paź 16:59
ania:): no wlasnie cos tak myslalam dziekuje bardzo
25 paź 17:03
Zbronek: ale G(x)=3(x2+x+1)
25 paź 17:11
Zbronek: jak to liczyłaś?
25 paź 17:11
ania:): do wyrazenia x3+3x+5 dodalam 1 i odjelam W(x) a cos nie tak?
25 paź 17:32
Zbronek: niestety źle.
W(x+1)=(x+1)3+2(x+1)+5 (za x wstawiasz x+1)
25 paź 19:00