.
Piotr 10: Mam pytanie
Jeśli wynik wyszedł mi dobry, czyli
| | 4√21 | |
w odpowiedzi jest, że x= |
| |
| | 3 | |
To bym miał odcięte punkty za to, że nie uprościłem wyrażenia ?
12 lut 21:43
Piotr 10: tak powinno być na początku
12 lut 21:43
Saizou : nie, ale jeśli masz powiedziane że ma być w najprostszej postaci to mogę ci obciąć jeden punkt
12 lut 21:44
Piotr 10: A ok, czyli mam dobrze

thx
12 lut 21:45
wredulus_pospolitus:
eee ... raczej nie powinien się nikt przyczepić
ewentualnie 0,5pkt zjedzie za to
12 lut 21:45
Saizou : chociaż to też względne co jest najprostszą postacią, ale np.
V=d
p{sinx}*dcosy to wypada chociaż te d skleić 'do kupy'
| | 1 | | √2 | |
i tak samo z usuwaniem niewymierności |
| = |
| też warto to zrobić zawsze  |
| | √2 | | 2 | |
12 lut 21:46
Piotr 10: No ja wiem, ale tutaj nie wpadłem na to, że 336 dzieli się przez 16 od razu

i zostawiłem
taki wynik
12 lut 21:48
Mila:
Możesz stopniowo wyłączać przed znak pierwiastka.
336 jest podzielna przez 4, bo 36 dzieli się przez 4.
√336=√4*84=2√84=2*2√21=4√21
12 lut 21:58