Granica ciagu
Daniel: Jak policzyc granice takiego ciagu? Bo cos nie moge sobie poradzic, a probowalem na rozne
sposoby.
12 lut 21:10
Daniel: ?
12 lut 21:29
Daniel: Jakies wskazowki?
12 lut 21:50
Krzysiek: podziel licznik i mianownik przez √n
12 lut 21:52
12 lut 22:03
pigor: .... dzieląc L i M twojego ciągu przez
√n masz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| , to limn→∞an= |
| = |
| = 1.  |
| | 1+√1n+1√n | | 1+√0+0 | | 1+0 | |
12 lut 22:09
Daniel: Ok, dziekuje, a tutaj jeszcze mam takie zadanie:
pokazac, ze jesli limn→∞an=a, to limn→∞|an|=|a|
Probowalem troche, ale niezbyt mi wychodzi.
Niech ε>0, wtedy istnieje n0∊N takie, ze dla n≥n0,n∊N mamy:
a−ε<an<a+ε
Probowalem troche z nierownosciami z modulem kombinowac, ale do niczego sensownego nie
doszedlem...prosze o jakies wskazowki
12 lut 22:13
Daniel: ?
12 lut 22:33
pigor: ..., a nie wystarczy z definicji w.bezwzględnej np. tak :
a
n≥0 ⇒ lim
n→∞|a
n|= lim
n→∞a
n=a , zaś
a
n<0 ⇒ lim
n→∞|a
n|= lim
n→∞(−a
n)= − lim
n→∞a
n= −a ,
a więc ∀a
n∊R , lim
n→∞|a
n|= |a| , co należało.
pokazać zgodnie
z poleceniem zadania i to tyle

−−−−−−−−−−−−−
p.s. dla mnie słowo pokazać jest "słabsze'' od słowa

wykazać, udowodnić
12 lut 22:53