O co tu chodzi?
Frickey: Iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do 100 przedstawiono jako
iloczyn potęg liczb pierwszych. Do jakiej potęgi będzie podniesiona liczba 7?
Ja to rozumiem tak: Do jakiej potęgi powinna być wzięta liczba 7 aby była równa 100! Ale
okazuje się że chodzi o coś innego.. Aha, odpowiedź to 16.. O co tu chodzi?
12 lut 20:15
Ajtek:
Masz coś takiego:
1*2*3*4*....*98*99*100=2a*3b*5c*7d*.....
12 lut 20:34
Frickey: Tylko że nie wiadomo z jakiego przedziału mają być liczby pierwsze a nawet jeżeli założymy że
od 1 do 100 to jakie potęgi mają mieć inne liczby? I w ogóle jak coś takiego obliczyć?
12 lut 20:42
Ajtek:
Ciebie interesuje tylko cyfra 7. Szukasz liczb w przedziale <1;100>, które można zapisać jako
iloczyn 7, np: 14=7*2, 49=7*7. Zlicz później te 7, powinno być ich 16.
12 lut 21:01
Trivial:
Ależ to zadanie trywialne. Tak jak napisał Ajtek mamy rozłożyć liczbę 100! na jej czynniki
pierwsze.
1*2*3*4*...*98*99*100 = 2a*3*b*5c*7d*...*97z
Pytanie jest: d = ?
12 lut 21:06
Ajtek:
Cześć
Trivial 
.
12 lut 21:07
Trivial: A sam algorytm zliczania jest następujący:
Zliczamy wielokrotności 7 w liczbach 1..100 (jest ich [100/7] = 14)
Zliczamy wielokrotności 7
2 w liczbach 1..100 (jest ich [100/7
2] = 2)
Zliczamy wielokrotności 7
3 w liczbach 1..100 (jest ich 0)
Sumujemy i mamy d = 14 + 2 = 16.
12 lut 21:08
Trivial: Cześć,
Aj.
12 lut 21:08
Trivial:
To teraz jako ćwiczenie: co będzie przy potędze dwójki? (a = ?)
12 lut 21:10
Piotr:
a= z ?
12 lut 21:15
Piotr:
chodzilo mi o 97
12 lut 21:16
12 lut 21:17