ile
czesua: ile wśród liczb naturalnych od 1 do 3000 jest liczb niepodzielnych ani przez 3 ani przez 5 ani
przez 7?
czy to bedzie 1427
12 lut 20:14
Marcin: Policz sobie wszystkie podzielne przez 3 i przez 5 No i oczywiście odejmij wszystkie
powtarzające się

3000− Liczba która Ci wyjdzie = Twój wynik
12 lut 20:24
Mila:
3000:3=1000
[3000:5]=600
3000:15=200
[3000:7]=428 bierzesz część całkowitą ilorazu
[3000:21]=142
[3000:35]=85
[3000:105]=28
1000+600+428−200−142−85+28=2056−427=1629
3000−1629=1371
12 lut 21:13