b
bezendu:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym wszystkie krawędzie mają równą długość
oblicz cos kąt utworzony przez dwie sąsiednie ściany boczne tego ostrosłupa
12 lut 20:14
Mila:
Dobrze.
12 lut 20:24
bezendu:
A jeszcze mam pytanie jak przez te dwa miesiące nauczyć sie tych dowodów z planimetrii ?
12 lut 20:26
Saizou : najlepiej na forum
12 lut 20:27
bezendu: Od czego zacząć ?
12 lut 20:32
Saizou :
| | 1+√5 | |
od wykazania że każda przekątna pięciokąta foremnego o boku a ma długość d= |
| a  |
| | 2 | |
12 lut 20:34
bezendu:
12 lut 20:40
Saizou : a dalej co
12 lut 20:41
bezendu:
12 lut 20:42
Mila:
Bezendu nie "widzi " Δ podobnych.
12 lut 20:45
bezendu: I tego się na maturze boję, że to akurat mnie rozłoży
12 lut 20:47
Mila:

Wypisz Δpodobne, cecha, skala.
12 lut 20:49
Mila:
Oczywiście :
∡ACB=90o
12 lut 20:50
Saizou :

pomyśl dlaczego tak jest
12 lut 20:53
bezendu:
ΔCBD∼ΔACD
ΔCBD∼ΔABC
12 lut 20:53
Saizou : a z jakiej cechy podobieństwa
12 lut 20:55
bezendu: kkk
bkb
12 lut 21:01
zawodus: Łatwiej wpisać pięciokąt w okrąg.
12 lut 21:01
Saizou : w sumie też można
12 lut 21:03
bezendu:
Czy prawidłowo podałem ?
12 lut 21:13
Mila:

1) uzupełniam kąty na rysunku, zaznaczam te, które są równe podanym kątom( czarnym)
| | a | |
ΔBDC∼ΔADC w skali k= |
| cecha kkk [do skali boki odpowiadające sobie: a i b w obu Δ to |
| | b | |
przeciwprostokątne, leżą naprzeciw kata prostego]
| | a | |
ΔBDC∼ΔABC w skali k1= |
| cecha kkk |
| | c | |
Zrób to samo z ΔADC
12 lut 21:23
bezendu:

czyli cecha kkk
12 lut 21:28
Mila:
Masz napisać do czego podobny ΔADB i w jakiej skali.
12 lut 21:54
12 lut 21:57
bezendu:
Jakie zadania robic, żeby poprawić planimetrię ?
12 lut 22:06
Mila: Do jakiego rysunku podałeś 21:57?
Skala do Twojego 21:28
ΔADB∼ΔABC
k=U{bok ΔADB}{U{odpowiedni bok ΔABC} ustalasz wg kątów
np.
| | BD | |
k= |
| BD leży w małym Δ naprzeciw kąta α, w dużym(ABC) naprzeciw kata α leży bokBC |
| | BC | |
albo
albo
12 lut 22:22
bezendu:
21:28
od tego mam zacząć ?
Mam jeszcze ferie więc mogę jeszcze kilka całych dni poświęcić na planimetrię.
12 lut 22:25
12 lut 22:25
bezendu: ?
12 lut 23:00
Mila:
Najpierw rozwiązuj z konkretnymi danymi liczbowymi.
12 lut 23:13
bezendu: Na początek trójkąty ?
12 lut 23:14
Mila:

Na zmianę z czworokątami.
AB||DC
Masz 2Δ podobne.
12 lut 23:38
bezendu:
Dziękuję, jutro od rana się biorę za planimetrię. Dobranoc.
12 lut 23:39
Mila:
W końcu ile dostałeś z próbnej? Jakoś nie widziałam, abys pisał.
12 lut 23:48
bezendu:
Z R 86% na taką prostą maturę to bardzo mało.
12 lut 23:51
Mila:
Gratulacje, nie dziwacz. To piękny wynik. Dużo takich było w klasie?
12 lut 23:52
bezendu: Nie zrobiłem bryły, bo jeszcze wtedy nie umiałem, teraz bym zrobił i to zadanie z trójkątem
(optymalizacyjne) mam źle.
12 lut 23:52
bezendu: W klasie tylko ja zdaję R i w całej szkole również.
12 lut 23:53
Marcin: bezendu jeżeli 86% z R, to dla Ciebie 'bardzo mało', to ja się zaczynam Ciebie bać
12 lut 23:53
bezendu:
Na studia na które chcę iść trzeba mieć min 90 z R.
12 lut 23:54
Mila:
Marcinie, Bezendu jest ambitny i pracowity.
Dobranoc Panowie.
12 lut 23:55
bezendu: Dobranoc. Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć taki wynik.
12 lut 23:56
Marcin: W sumie fajnie że sobie tak wysoko poprzeczkę postawiłeś

ale od 86, do 90 nie taka daleka
droga
12 lut 23:59
bezendu: To nie ja stawiam wymogi
12 lut 23:59
Marcin: Dobranoc Pani Milu
13 lut 00:00
Marcin: No jak nie Ty? Wybierając kierunek sam sobie stawiasz poprzeczkę
13 lut 00:00
bezendu:
Ale na każdej uczelnie na tym kierunku są wysokie progi.
13 lut 00:02
Marcin: A co to za kierunek, jeśli można wiedzieć?
13 lut 00:04
bezendu: Automatyka i robotyka.
13 lut 00:05
Marcin: Na pewno się dostaniesz
13 lut 00:06
bezendu: Zobaczymy a Ty na co ?
13 lut 00:07
Marcin: No i wybrałeś ciekawy i przyszłościowy kierunek
13 lut 00:07
Marcin: Jest dużo opcji. Chciałbym iść na informatykę na PK, albo informatykę stosowaną na AGH, albo
jeszcze gdzieś indziej, ale nie wiem jak sobie poradzę z maturą..
13 lut 00:08
bezendu: Dasz radę.
13 lut 00:10
Marcin: Wiadoomo
13 lut 00:12