pomocy
Martaaa:

W trójkąt prostokątny równoramienny ABC (|∡BAC| = 90◯) wpisujemy trójkąt MNP tak, że P jest
środkiem boku BC, a M ∊ AC, N ∊ AB oraz MN ∥ BC (jak na rysunku). Jak należy wybrać punkty M i
N, aby pole trójkąta MNP było największe, jeśli |AB| = |AC| = 4 cm?
12 lut 19:38
Aga1.: Czy to zadanie jest z liceum?
13 lut 09:45
Martaaa: tak
13 lut 09:47
Martaaa: Doszłam do tego, że |BC| = 4
√2
Więc |BP| = |CP| = 2
√2 i utknęłam
13 lut 09:50
Aga1.: Obliczyłam pole trójkąta ABC i ANP i NBP oraz MPC. i zapisałam pole trójkąta NMP jako różnicę
odpowiednich pól.(∡B=∡C=450)
W moich obliczeniach pojawiają się dwie niewiadome i mam funkcję dwóch zmiennych.Pewnie nie
dostrzegam jakiejś zależności .
13 lut 10:15
J: Myslę,że mozna spróbować tak:
PΔ(MNP) = PΔ(ABC) − PΔ(MNA) − 2PΔ(PNB)
Niech x = IAMI = IANI, wtedy PΔ(MNA) = 0.5x2
INBI = ( 4 − x) i PΔ(NBP) = 0.5*(4 − x)*2
Mamy: PΔ(MNP) = 0.5*42 − 0.5*x2 − 2*0.5*(4−x)*2
13 lut 10:19
Martaaa: Dzięki za wskazówkę Aga. Rozwiązałam
13 lut 10:30