albo jak wolisz:
| a+d | ||
P1+2+3 = | *(3h) | |
| 2 |
| a+b | c+d | a+b+c+d | a+d | b+c | ||||||
P1 +P3 = | *h + | *h = | *h = | *h + | *h | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| b+c | ||
P2 = | *h | |
| 2 |
| a+c | b+d | |||
b= | , c= | i podstaw do P2 | ||
| 2 | 2 |
| a+b | c+d | a+d | b+c | |||||
S1 = | h ; S2 = | h ; S = | 3h : S3 = | h | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| c+d | a+b | c+d | ||||
S3 = | 3h − | h − | h | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
S3 = | h*[3(a+d) − (a+b) − (c+d)] | |
| 2 |
| 1 | ||
S3 = | h*(3a + 3d − a − b − c − d) | |
| 2 |
| 1 | ||
S3 = | h*(2a − b − c + 2d) | |
| 2 |
| a+d | b+c | |||
S3 = | 2h − | h | ||
| 2 | 2 |
| 2 | ||
S3 = | S − S3 | |
| 3 |
| 2 | ||
2*S3 = | S | |
| 3 |
| 1 | ||
S3 = | S | |
| 3 |
| 1 | ||
S3 = | *(S1 + S2 + S3) | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
S3 − | S3 = | *(S1 + S2) | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 1 | ||
S3 = | *(S1 + S2) | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
S3 = | *(S1 + S2) | |
| 2 |