matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazać...
Kiszek7:
wykazać... Nie mam pojęcia jak to zrobić pomóżcie
please* Wykaż, że funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x)=ax2+(a+c)x+c , gdzie a i c są dowolnymi liczbami rzeczywistymi oraz a≠0, ma co najmniej jedno miejsce zerowe
25 paź 15:28
Zbronek:
Δ=(a+c)
2
−4ac=a
2
+2ac+c
2
−4ac=a
2
−2ac+c
2
=(a−c)
2
≥0
25 paź 16:20