Jak obliczyć ilość zużytej farby na metr kwadratowy?
ania: Na pomalowanie 125,4 m2 ścian malarz zużył 5,7 litra farby. Na jaką powierzchnię wystarcza
litr tej farby? Ile litrów farby potrzeba, aby pomalować 550 m2 ścian?
25 paź 15:23
ania: Błagam, pomóżcie. Może macie jakieś pomysły?
25 paź 16:30
misiek:): Kto wymyslil takie zadanie!? Tego sie nie da rozwiazac,dziewczyno
25 paź 17:14
ania: To zadanie z podręcznika!
25 paź 17:16
misiek:): naprawde? A z ktorego?
25 paź 17:37
ania: Jakoś sobie poradziłam. A tak na marginesie to z podręcznika pt. Matematyka z plusem nara.
25 paź 17:46
hihihi: tak ci wyszło ?
125,4m2=5.7l
x=1l
5.7x=125,4
x=22m2 (na tyle starsza litr farby)
1l=22m2
xl=550m2
22x=550
x=25l ( tyle trzeba litrow farby)
25 paź 17:53
lotka: 85 szerokość i 195 dlugość
28 gru 20:25