A)OBLICZ MIEJSCE ZEROWE TYCH FUNKCJI. B)znajdz wspolrzedne punktu przeciecia sie
zuźka: dane sa funkcjie y=x+2 i y=2x−2, x∊ R.
A)OBLICZ MIEJSCE ZEROWE TYCH FUNKCJI.
B)znajdz wspolrzedne punktu przeciecia sie wykresow funkcji.
Proszę o szybką odpowiedź
12 lut 16:39
ZKS:
A) Za y wstaw 0 i wylicz x w obydwu przypadkach.
B) Przyrównaj do siebie te funkcje.
12 lut 16:43
Joseph: Wzór na funkcję liniową wygląda następująco y=ax + b przy czym "b" to współczynnik kierunkowy.
Tzn., że miejsce przecięcia się funkcji z osią Y wynosi 2 w funkcji y=x+2. Natomiast, aby
wyliczyć miejsce zerowe za "y' podstawiamy 0.
W praktyce
y=x+2
OY=[0;2]
M. zerowe x+2=0 ⇒ x=−2 OX=[−2;0]
Z drugim przykładem powinnaś sobie poradzić sama
12 lut 16:47
zuźka: a czaje juz zrobilam gorzej z b
12 lut 16:52
zuźka: wlasnie z pierwszym se poradzilam chcialam sprawdzic czy dobrze ale z drugiego to nie czaje
12 lut 16:56
ZKS:
Pewnie dlatego bo nikt nie zrobił. Masz napisane żebyś przyrównała te funkcje do siebie.
Pokaż jak je przyrównujesz.
12 lut 16:58
zuźka: jak bym wiedziala to bym ci pokazala nie drocz sie i powiedz hmmm

?
12 lut 17:18
ZKS:
Okej nie wiesz ale na pewno masz jakiś pomysł zapewne. Najważniejsze to samemu spróbować a nie
czekać na gotowe.
12 lut 17:25
zuźka: miedz funkcjami trzeba wstawic jakis znak czy wyliczyc kazda funkcje a nastepnie przyrownac. no
nie wiem
13 lut 16:26
zuźka: ?
13 lut 16:42