Ile wynośi długość boku?
GeniuszuMuBrak: Pole rombu jest równe 60cm2. Dłuższa przekątna rombu podzieliła kąt ostry rombu na takie dwa
kąty o mierze alfa, że tg 8/15. Oblicz długość boku rombu.
25 paź 15:12
GeniuszuMuBrak: jest ktoś w stanie mi pomoc
25 paź 16:13
Zbronek:

| | | | e | | 8 | | 8f | |
tgα= |
| = |
| = |
| ⇒ e= |
| |
| | | | f | | 15 | | 15 | |
| | 1 | | 1 | | 8f | | 4f2 | | 900 | |
Prombu= |
| ef= |
| * |
| *f= |
| =60⇒f2= |
| =225⇒f=15 |
| | 2 | | 2 | | 15 | | 15 | | 4 | |
a
2=4
2+(7,5)
2=72,25⇒a=8,5α
25 paź 16:43
GeniuszuMuBrak: dziekuje serdecznie
25 paź 16:50