Oblicz
GeniuszuMuBrak: Rowerzysta w ciągu pierwszej godziny przejechał 21km, a w ciągu kazdej nastepnej godziny
− odcinek o 0,75 krótszy od poprzedniego. Jaka drogę pokonał rowerzysta i w jakim czasie, jeśli
w ciągu ostatniej godziny przejechał 18km?
25 paź 15:09
GeniuszuMuBrak: jest ktoś w stanie mi pomoc
25 paź 16:13
Zbronek: będzie to ciąg arytmetyczny(wzory po lewej stronie forum) ,w którym:
a
1=21
r=−0,75
a
n=18
18=21+(n−1)*(−0,75)⇒0,75n=3+0,75⇒n=5 jechał 5 godzin
| | 21+18 | |
S5= |
| *5=97,5 tyle przejechał |
| | 2 | |
25 paź 16:55