Trygonometrja
Wazyl: Udowodnij że α,β,δ są kątami trójkąta.
tgα + tgβ + tgγ = tgα * tgβ * tgγ
Jak z tym ruszyć?
11 lut 20:35
Wazyl: up
11 lut 21:17
Eta:
dla kątów trójkąta
α+β+γ=180
o ⇒ γ= 180
o−(α+β) ⇒ cosγ= − cos(α+β) , sinγ= sin(α+β)
| | sinα*cosβ*cosγ+sinβ*cosα*cosγ+sinγ*cosα*cosβ | |
L= |
| |
| | cosα*cosβ*cosγ | |
teraz dla wygody ... piszę tylko licznik
cosγ(sinα*cosβ+cosα*sinβ)+ sin(α+β)*cosα*cosβ=
=cosγ*sin(α+β) +sin(α+β)*cosα*cosβ= sin(α+β)*[ cosγ+cosα*cosβ]=
= sin(α+β)[ − cos(α+β)+cosα*β] = sin(α+β)*[ −cosα*cosβ+sinα*sinβ+cosα*cosβ]
= sinγ*[ sinα*sinβ] =
sinα*sinβ*sinγ
| | sinα*sinβ*sinγ | |
L= |
| = ....... P |
| | cosα*cosβ*cosγ | |
11 lut 22:34
Eta:
I co
Wazyl? ........ pojechałeś na narty w
Alpy ?
12 lut 22:55
Wazyl: Przepraszam Eto, nikt nie chciał pomóc aż w końcu sam to przekształciłem. Ale i tak
dziękuję!
19 lut 16:11
Eta:
19 lut 16:14