p
pe.el: prosze o pomoc

Oblicz, dla jakich wartości parametrów m i n wielomian W(x) = 8x3 + mx2 – nx
+ 125 ma pierwiastek trzykrotny. Wyznacz ten pierwiastek.
11 lut 20:10
wredulus_pospolitus:
czyli dla jakiego m i n W(x) można zapisać w postaci (a*x + b)
3
teraz już dasz sobie radę z tym zadaniem
11 lut 20:12
pe.el: aha
11 lut 20:13
Piotr 10: Wzory Viete'a
x
1=x
2=x
3
11 lut 20:14
pe.el: czyli *x
3+60x
2+150x+125 ⇒ m=60 n=−150 a pierwiastek to 2,5
11 lut 20:15
Piotr 10: Raczej x= − 2,5 ( tak mi wyszło ze wzorów Viete'a 3 stopnia)
11 lut 20:16
pe.el: dziękuje już rozumiem
11 lut 20:17