wielomiany
helpme: Dane są wielomiany:
F(x)=2x−3
G(x)=x2+bx+c
H(x)=2x3+x2−8x+3
Wyznacz współczynnik b i c tak aby F(x)*G(x)=H(x)
Proszę o pomoc
25 paź 14:56
helpme: wyszlo mi cos takiego:
2x
3+2bx
2−3x
2−3bx+2cx−3c=2x
3+x
2−8x+3
i teraz mam wyznaczyc b i c


? ktos poradzi cos?
25 paź 15:48
helpme: czy b=1 i c=1

?
25 paź 15:50
del: b = 2
c=−1
rozpisac?
25 paź 15:56
del: wymnozone masz dobrze.
teraz pogrupuj b(2* x2 − 3x) + c (2x −3 ) = 4 x2 −8x+3
widac ze aby otrzymac 4x2 musisz te 2x2 pomnozyc razy 2 i wtedy −3x razy te b = 2 to jest
−6x
czyli jeszcze troszke brakuje zebymiec to co jest po prawej.
jak c =1 to bedzie rownosc.
25 paź 15:59
ania:): dziekuje bardzo juz rozumie

pozdrawiam
25 paź 16:01
del: sory c= −1
25 paź 16:02
ania:): spoko, mam jeszcze jedno zad. moze pomozesz

dany jest wieloman W(x)=x
5−6x
4+ax
3+4x o ktorym wiadomo ze W(−2)=8. i mam wyznaczyc liczbe
a
25 paź 16:09