rozwiąż równianie
Goa: sin2 2x = sin 3x + sin x
11 lut 18:27
Wazyl: 2*sin2xcosx=2*sin22xcos22x
sin2x*(sin2xcos22x−cosx)=0
11 lut 18:33
Wazyl: sin2x=0 lub (2sin2xcos22x−cosx)=0
11 lut 18:35
Wazyl: Ehh dostałem oczopląsu. Jeszcze raz pomyliłem się:
sin2 2x=4sin2xcos2x
sin3x+sinx=2sin2xcosx
11 lut 18:37
Wazyl: cosx(sin2x−2sin2xcosx)=0
cosx(2sinxcosx−2sin2xcosx)=0
2sinxcos2x(1−sinx)=0
sinx=0 lub cosx=0 lub sinx=1
11 lut 18:40
Goa: matko nic nie rozumiem ....
ja doszłam do etapu sin
2 2x= 2 sin 2x cos x dzielę obstronnie przez sin 2x
otrzymałam sin 2x = 2 cos x
2 sin x cos x = 2 cos x
| | π | |
sinx =1 ⇔x = π2 + 2kπ, a rozwiązanie powinno być |
| k, i nie wiem gdzie popełniam |
| | 2 | |
bład ...
11 lut 18:49
Wazyl: Fuj, fuj, fuj. Nie można dzielić przez sinusa bo usuwasz pełno rozwiązań (miejsca zerowe).
Wyłącza się go przed nawias. Rozwiązanie masz od 18.37 do 18.40. Zrobiłem na początku to samo
co Ty. Korzystająć ze wzorów rozpisujemy sin3x+sinx. Potem rozpisujemy sin
22x. Wszystko na
jedną stronę, przed nawias co nieco i wychodzi ładnie pięknie

. Do roboty!
11 lut 18:53
Goa: a już teraz rozumiem ... brakowało mi kilku cennych wskazówek, dziękuję bardzo bardzo
11 lut 18:57
Wazyl: Proszę bardzo bardzo!
11 lut 18:58
Goa:
11 lut 19:01