Nierówności z wartością bezwzględną
dvq: Witam!
mam do rozwiązania różne nierówności typu |x−4|−|x−2| > 2
kiedy mam brać sobie część wspólną przedziałów z przypadków, a kiedy sumę tych przedziałów?
11 lut 18:22
Alfa:

w przypadku tej nierówności masz do rozpatrzenia trzy przedziały:
1) dla x∊(−
∞,2)
2) dla x∊<2,4)
3) dla x∊<4,+
∞)
11 lut 18:32
dvq: Tak tak wiem o przedziałach. Chodzi mi o późniejsze połączenie ich.
W niektórych nierównościach trzeba wyciągnąć część wspólną, a w niektórych sumę przedziałów. I
chodzi mi kiedy część wspólną a kiedy sumę
11 lut 18:35
Marcin: Patrzysz sobie co Ci wychodzi w danym przedziale, a później porównujesz do dziedziny. później
tylko łączysz te zbiory.
11 lut 18:36
Alfa: najpierw bierzesz część wspólną rozwiązania i przedziału, w którym wyszło to rozwiązanie.
Na koniec bierzesz sumę tych "części wspólnych"
11 lut 18:40
dvq: a nie ma jakiegoś wyjątku że jak np tu |x−4|−|x−2| > 2 zmienił mi się znak na |x−4|−|x−2| < 2
to na końcu nie suma tylko część wspólna?
11 lut 18:48
Alfa: a dlaczego ma Ci się zmienić znak nierówności?
11 lut 18:58
etwas: chodzi mi o dwa różne przykłady
14 lut 22:59
pigor: ..., no to może chcesz np. tak :
|x−4|−|x−2| >2 ⇔ |x−4| >2+|x−2| ⇔ x−4< −2−|x−2| v x−4 >2+|x−2| ⇔
⇔ |x−2|< −x+2 v |x−2|< x−6 − obie nierówności sprzeczne co widać na
wykresach L i P strony tych nierówności, a więc i ich alternatywa, czyli
tym samym dana nierówność
sprzeczna, chyba, że coś ...

bredzę,
za co z góry może przeproszę, bo już czas spać ; dobranoc .
15 lut 01:28
PW: Nie bredzisz, pigor. Na pewno spodoba Ci się − mistrzowi krótkich wypowiedz − taki sposób.
Wiadomo, że dla dowolnych a,b∊R
| |a| − |b| | ≤ |a + b|
Biorąc a = x − 4 i b = 2 − x dostajemy
(*) ||x − 4| − |2 − x|| ≤ |(x−4) + (2 − x)|
||x − 4| − |x − 2|| ≤ |−2| = 2,
zatem
|x − 4| − |x − 2| ≤ 2,
co oznacza, że nierówność przeciwna jest fałszywa dla dowolnej x∊R.
I to jest to, co kochają tygrysy − żadnego "rozbijania na przedziały", żadnych rysunków −
patrzysz i mówisz:
− Przecież (*) − to jest oczywiste.
15 lut 14:35
pigor: ...; o

pięknie
PW i o to mi zawsze chodziło, bo "szukajcie, a znajdziecie. .."
15 lut 18:03