układy równań
Michał: Basen można napełnić otwierając zawór nr 1, a opróżnić, odkręcając zawór nr 2. Jeśli otworzony
jest tylko jeden zawór, całkowite napełnienie basenu trwa o godzinę krócej niż jego
opróżnienie. Gdy równocześnie odkręcono obydwa zawory, basen napełnił się w ciągu 12h. W ciągu
ilu godzin napełni się basen, jeśli zawór nr 2 będzie zamknięty?
11 lut 18:14
Michał: Ma ktoś jakiś pomysł?
11 lut 18:34
Michał: próbuję zrobić ten nieszczęsny układ równań, ale nie wychodzi mi:(
11 lut 19:13
Michał: na prawdę nikt nie ma pomysłu?
11 lut 20:11
Asiorr: x − predkosc napelniania [l/h]
tn − czas napelniania
y − predkosc oprozniania [l/h]
to − czas oprozniania
V − objetosc basenu [l]
x*tn = V −−−> x=V/tn
y*to = V −−−> y=V/to = V/(tn+1)
tn = to − 1
(x−y)*12 = V
(V/tn + V/(tn+1))*12 = V
1/tn + 1/(tn+1) = 1/12
tn2 + tn − 12 = 0
tn = 3 h
19 mar 19:49