.
Piotr 10:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 30, krawędź podstawy wynosi 20.
Przez krawędź podstawy poprowadzono płaszczyznę prostopadłą do przeciwległej ściany bocznej.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
iSOI=H=30
IABI=20
ISBI
2=ISOI
2+IOBI
2
ISBI
2=900+200=1100
ISBI=10
√11
ISMI
2=ISBI
2 − IBMI
2
ISMI
2=1100−100=1000
ISMI=10
√10
Z porównania pól
IKFI=6
√10 − wysokość trapezu ADEG
ΔBCS jest podobny do ΔEGS
I czy I∡AEBI=90
0 ?
11 lut 18:08
zawodus: Nie wiem do czego zmierzasz. Ogólnie jest tak że jeśli płaszczyzny są prostopadłe to każde dwie
proste w nich zawarte też

stąd w sposób oczywisty wynika że ten kąt jest prosty
11 lut 18:20
Piotr 10: Dobra już mam IFMI policzyłem z pitagorasa i po problemie
11 lut 18:24