Układy równań
Jednorożec Michał: Rozwiąż algebraiczne lub graficznie następujące układy równań
Wykonałem dwa przypadki gdy
x−y ≥ 0 i x−y<0
y=−4 x=−2
x=−6 y=−8/3
w odpowiedziach jest jako układ sprzeczny ? Jak to wykonać ?
11 lut 17:45
Bizon:

... rozwiązałeś dobrze ... tylko porównania wyników do przedziałów zabrakło
Rozpatrzmy Twój pierwszy przedział tj x−y≥0 ⇒ y≤x
Zaznaczmy to na rys.
Rozpatrywanym przedziałem jest półpłaszczyzna pod prostą wraz z prostą
a rozwiązaniem zaznaczony punkt. Jest on poza rozpatrywanym przedziałem czyli nie
jest rozwiązaniem
Podobnie rozpatrz drugi przedział czyli x−y<0 ⇒ y>0 (nad prostą) i punkt (−2, −8/3)
11 lut 18:29
Jednorożec Michał: " x−y<0 ⇒ y>0"
jeśli tutaj y>x to wszystko rozumie , dzięki
11 lut 18:52