cauchy
pt: Wyznaczyć rozwiązanie zagadnienia Cauchy’ego y'+10y= x2 ,y(0) = −2
pomoże ktoś?
11 lut 17:10
Ada: Nie umiesz rozwiązać równania

Bo później problem Cauchy'ego jest prosty
11 lut 17:21
pt: szczerze to nie wiem nawet jak zacząć
11 lut 17:23
Krzysiek: od rozwiązania równania jednorodnego:
y'+10y=0
11 lut 17:29
asdf: y' = −10y
ln|y| = −10
y = e
−10
11 lut 17:36
Krzysiek: źle wystarczy wstawić rozwiązanie i widać,że y'+10y=0 nie zachodzi.
y'=dy/dx
y'=−10y
ln|y|=−10x+C
y=e
−10x*C
1
a teraz trzeba rozwiązać równanie niejednorodne np. metodą przewidywania.
11 lut 17:41
asdf: 
na intuicje probowalem

takich zadan nie rozwiazywalem jeszcze
11 lut 18:23