Warunki dla równań kwadratowych z parametrem.
Proximite:
Witam
Prosiłbym o sprawdzenie warunków dla tych równań i nierówności:
Równanie (m−1)x2−2(m−2)x+m=0 ma jeden pierwiastek rzeczywisty:
(m−1)≠0 (m−1)=0
Δ=0 V −2(m−2)≠0
Równanie (m+3)x2−2(m−2)x+m=0 ma dwa pierwiastki dodatnie:
(m+3)≠0
Δ ≥0
x1+x2>0
x1*x2>0
Zbiorem rozwiązań nierówności (4−k2)x2−(k+2)x−1<0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych:
4−k2≠0 4−k2=0
Δ<0 V −k−2=0
−1≠0
Równanie kx2+(k+4)x+4=0 ma dwa różne rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek 1x1 +
1x2 < 1.
k≠0
Δ>0
1x1 + 1x2 < 1
Równanie (m+2)x2−(m−2)x+m−2=0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste:
(m+2)≠0
Δ>0
Równanie mx2+2(m+1)x+m−3=0 ma dwa pierwiastki ujemne:
m≠0
Δ>0
x1+x2<0
x1+x2>0
Zbiorem rozwiązań nierówności (k2−1)x2+(k−1)x+2>0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych:
(k2−1)≠0 (k2−1)=0
Δ<0 V (k−1)=0
2≠0
Równanie równanie x2+kx+k−1=0 ma dwa różne rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek x12+x22=2
1≠0
Δ>0
x12+x22=2
11 lut 17:09