Wektory i wartości własne
Komar: Witam, zadanie polega na obliczeniu wektorów i wartości własnych.
Po angielsku eigenvectors and eigenvalues.
Poniżej link do rozwiązanej macierzy.
Mianowicie: udało mi się obliczyć eigenvalues, ale nie bardzo wiem jak uzyskać 3 wektory
własne, kiedy dwie wartości własne są takie same,bo przecież jak podstawie wartości własne do
macierzy to wyjdzie mi dwa razy to samo, a wolfram alpha pokazuję 3 różne wyniki.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B1+%2C2+%2C2%7D%2C%7B1%2C2%2C-1%7D%2C%7B-1%2C1%2C4%7D%7D
11 lut 16:36
Krzysiek: znając wartości własne rozwiązujesz dla danej wartości własnej równanie:
(A−λI)X=0
dla λ=3 otrzymujesz wektor: (x1,x2,x3)=a(1,1,0)+b(1,0,1) , a,b∊R
11 lut 16:57
Komar: dziękuję!
11 lut 18:17